Negotia er glad for at arbeidsretten har slått fast at også NITOs ansatte har organisasjonsfrihet. Foto fra arbeidsretten, fra venstre: Advokat Oddvar Lindbekk, advokat Kristoffer Heitmann, forbundsleder Eirik Bornø og advokat Thea Wessel Jørgensen.

Negotias medlemmer i NITO vant retten til å streike for tariffavtale

Da Negotia krevde tariffavtale med AFP for sine medlemmer i fagforeningen NITO, svarte NITO med å saksøke Negotia for brudd på fredsplikten. Arbeidsretten avviste søksmålet i sin domsslutning torsdag 3. oktober og gir dermed Negotia full seier.

- NITO valgte å saksøke Negotia etter at vi ba om tariffavtale og AFP for våre medlemmer. Vi er glad for at Arbeidsretten slår fast at også NITOs ansatte har organisasjonsfrihet. NITOs praksis med å melde alle ansatte inn i husforeningen automatisk har vært ulovlig, sier Eirik Bornø, forbundsleder i Negotia.

Arbeidsretten har gitt Negotia medhold i at de ansatte omfattet av plassoppsigelsen i forbindelse med tariffavtalekravet, ikke er bundet av fredsplikt. Blant organisasjonsfrihetens sentrale elementer er arbeidstakerens rett til fritt å velge å være organisert og til å velge hvilken forening man vil slutte seg til. 

- Ved å avvise Negotias krav om tariffavtale nekter NITOs ledelse sine ansatte det de selv krever ute på bedriftene for sine egne medlemmer hver dag. Nå må NITO-ledelsen feie for egen dør, sier Bornø.

Dommen fra Arbeidsretten fastslår at en arbeidsgiver ikke selv kan bestemme hvor deres ansatte skal være organisert – med den følge at de ansatte senere ikke kan kreve tariffavtale gjennom et selvvalgt forbund.

- Vi vil kjempe videre for å sikre våre medlemmer i NITO tariffavtale og AFP – og streike for det om vi må, sier Negotia-leder Eirik Bornø.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker