Tariff og fag på programmet
Det ble fullt hus da Negotia inviterte til tariff- og fagkonferanse 7. og 8. mars. Hele 120 tillitsvalgte møtte opp for faglig påfyll, inspirasjon og pep-talk før årets oppgjør.
Tekst og foto: Terje Bergersen
Tariff- og fagkonferansen er en nyskapning av året; en kombinasjon av de tidligere separate arrangementene tariffkonferansen og Negotia-konferansen.
– Det gleder meg stort at så mange har funnet veien hit, jeg tolker det som at statusen til tariffkonferansen har økt. Og det er bra, for de årlige forhandlingene er jo det viktigste en fagforening gjør, sa Negotias forbundsleder Eirik Bornø under åpningen.
Reallønnsøkning krav nummer en
Han understreket at økt lønn blir det viktigste kravet i år, selv om det er hovedoppgjør hvor tariffavtalenes ordlyd også er til revisjon.
– Gjennom flere år på rad har norske arbeidstakere opplevd nedgang i reallønnen. Prisveksten i fjor endte på 5,5 prosent, og alle som hadde en lønnsvekst lavere enn dette fikk derfor redusert kjøpekraften sin. Når lønnsøkningen ikke klarer å dekke opp for prisveksten, blir fasiten at vi faktisk sitter igjen med mindre i lommeboka. Derfor vil lønnskravet være i fokus når vi går inn i forhandlinger utover våren, sa Negotia-lederen, og la til:
– Vi ser at det går godt norsk næringsliv for tiden, med større overskudd til eierne og mer i bonus og lederlønninger. Samtidig ser vi at mindre av verdiskapningen tilfaller arbeidstakerne og at lønnsforskjellene øker. Dette er en bekymringsfull utvikling, og derfor er beskjeden fra oss klar: I år er det på tide med økt kjøpekraft for arbeidstakerne!
Sjeføkonom Merete Onshus i YS, pekte i sitt innlegg på at industrien og frontfagsbedriftene kan bære en høy lønnsvekst i årets oppgjør.
– Lønnsomheten har gått betydelig opp i industrien, samtidig som en rekordlav andel av verdiskapningen går til de ansatte – 71,6 prosent i 2023 mot over 80 prosent i snitt gjennom de siste ti årene. Arbeidstakerne har derfor alt å tjene på å slutte opp om frontfagsoppgjøret i år, sa Onshus.
Senere i programmet kommer NHOs sjeføkonom Øystein Dørum innom for å belyse situasjonen sett fra arbeidsgivernes ståsted.
Arena for diskusjon og innspill
Negotia-lederen hoppet likevel ikke bukk over at revisjon av tariffbestemmelsene er en viktig del av hovedoppgjøret. Et diskusjonshefte er tidligere sendt til Negotias tillitsvalgte for innspill til de kommende forhandlingene. Aktuelle temaer i heftet er lokale lønnsforhandlinger, likestilling, kompetanse og pensjon. Underveis i konferansen legges det inn gruppearbeid med utgangspunkt i diskusjonsheftet.
– Dere skal ikke bare lytte til oss snakke disse to dagene. En viktig del av denne konferansen er å få deres innspill på krav til årets tariffoppgjør. Vi er begynnelsen av prosessen med å utarbeide krav, og ønsker diskusjon og innspill, slik at vi kan stille skikkelig godt forberedt når vi møter motpartene i årets oppgjør, konstaterte Eirik Bornø.
To dagers variert program
Som sagt er tariff- og fagkonferansen en sammenstilling av to tidligere faste, årlige arrangementer. Derfor er det også et variert innhold gjennom de to dagene. Her er noen av programpostene utover det som er nevnt over:
- Aktuell arbeidsrett. Med Elise Torstensen og Tonje Eikås Nygård, henholdsvis advokatfullmektig i Negotia administrasjon.
- Er det lurt å være kvinne med killerinstinkt? Om kjønn og kommunikasjon i næringslivet, med foredragsholder Elin Ørjasæter.
- Kvinner og karriere. Hva skal til for å lykkes? Med Farah Ali, leder av Juristforbundets kvinneutvalg og advokat/juridisk sjef i NITO.
- Arbeidslivet i endring. Med foredragsholder Solfrid Flateby.
- Kroppen for voksne. Med kjendisene Trond Viggo Torgersen og Kari Slaatsveen.