Internasjonalt engasjement
Med en åpen økonomi har globale trender ofte direkte konsekvenser for norsk arbeidsliv. Negotia jobber for norske arbeidstakeres rettigheter gjennom å påvirke politikkutviklingen i EU og globalt. Vi er en del av den internasjonale fagbevegelsen, hvor vi står i solidaritet med arbeidstakere over hele verden.
Politisk påvirkning
Årlig produseres det hundrevis av EU-direktiver, som gjennom EØS-avtalen også gjelder for oss i Norge. Direktivene vedtas først i EU og deretter inkorporeres de til norsk lov gjennom behandling i Stortinget. Innen disse direktivene behandles i Stortinget er det for sent å gjøre endringer. For eksempel er det europeiske «AI-act» som kommer til å bestemme hvordan vi i Norge regulerer bruken av kunstig intelligens. Skal vi i den norske fagbevegelsen påvirke må vi arbeide sammen med våre venner i den europeiske fagbevegelsen før direktivene vedtas av EU. Derfor bruker vi mye tid på det europeiske samarbeidet.
ILO er FNs arbeidslivsorganisasjon og den eneste globale institusjonen som samler både regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakere. ILO vedtar konvensjoner som er bindende for medlemslandene. Gjennom å jobbe for implementering av disse konvensjonene i Norge styrker vi arbeidstakernes rettigheter. Et konkret eksempel som Negotia har stått på for å få ratifisert i Norge er ILOs konvensjon 190 om forbud mot diskriminering i arbeidslivet. Med denne konvensjonen har norske arbeidstakere – og alle arbeidstakere i verden – fått en bedre beskyttelse mot trakassering på jobb.
UNI Global Union
Negotia har i mange år hatt et internasjonalt engasjement med utgangspunkt i tilslutningen til UNI Global Union. UNI er en verdensomspennende sammenslutning for arbeidstakerorganisasjoner med rundt 20 millioner medlemmer fordelt på 950 fagforbund i 150 land.
Negotia har sentrale roller i UNIs ungdomsorganisasjon og kvinneorganisasjon. Gjennom disse rollene engasjerer vi oss i viktige tema som for eksempel innføringen av ILO-konvensjon 190 i Norge.
Vi har også et særlig engasjement innenfor den sektorspesifikke organisasjonen UNI ICTS. Sektoren representerer over 3 millioner arbeidstakere innen informasjon, kommunikasjon, teknologi og tjenester, over hele verden. Gjennom å påvirke de multinasjonale selskapene i denne bransjen gjennom UNI bidrar vi til bedre vilkår for våre medlemmer her hjemme.
Solidaritet
Selve grunntanken i fagbevegelsen er at man står sterkere samme. Det stanser ikke ved landegrenser. I Norge har fagbevegelsen betydelig politisk påvirkningsmulighet og vi har økonomiske muskler til å sette makt bak våre krav. Mange andre steder i verden står fagbevegelsen mye svakere. Det gjør at arbeidstakerne i disse landene mangler beskyttelse og mulighet til å fremme sine krav. Ved å støtte fagforeningsarbeid i andre deler av verden mener vi i Negotia at vi alle står sterkere.
Et godt eksempel på dette er YS sitt arbeid med å bygge opp en uavhengig fagbevegelse i det sørlige Afrika, gjennom støtte til den uavhengige hovedorganisasjonen FESAPSTU. Gjennom vårt arbeid bidrar vi til å bygge opp en uavhengig fagbevegelse som vil bidra både til demokratisk, økonomisk og sosial utvikling i regionen.
Høres dette spennende ut?
Gjennom Negotia kan du også engasjere deg i den internasjonale fagbevegelsen.