Tariffavtale
Tariffavtalen er det viktigste verktøyet vi har i arbeidslivet.
Tariffavtale – eller avtaleverket – består av to deler. Del 1 er hovedavtalen, mens del 2 er overenskomsten. Til sammen har de bestemmelser som regulerer både dialogen mellom partene og vilkårene for de ansatte på bedriften. I tillegg suppleres tariffavtalen gjerne av en lokal særavtale.
Tariffavtalen gir deg rett til bedre betingelser enn hva lovverket generelt tilbyr, og rett til medbestemmelse når avgjørelser tas i virksomheten.
Hovedavtalen inneholder de grunnleggende spillereglene i arbeidslivet.
Her finnes de generelle bestemmelsene om forhandlings- og samarbeidsforhold mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. I tillegg tar hovedavtalen for seg de ansattes medbestemmelsesrett.
Overenskomsten er den delen av tariffavtalen som regulerer lønns- og arbeidsforhold.
Mens hovedavtalen tar for seg hvilke spilleregler som gjelder mellom partene, vil overenskomsten ta for seg konkrete lønns- og arbeidsvilkår.
Særavtaler er skriftlige avtaler mellom de tillitsvalgte og bedriftsledelsen om lønns- og arbeidsvilkår som er tilpasset den enkelte bedrift.
Bestemmelsene i særavtalen kan ikke gi medlemmene dårligere rettigheter enn det som følger av overenskomsten. Hovedavtalen har regler for endring og oppsigelse av slike avtaler. Hovedregelen er at partene har hatt forhandlinger før oppsigelse finner sted.
Her finner du noen eksempler på innholdet i en tariffavtale:
- Rett til medbestemmelse, innflytelse og påvirkning
- Arbeidstidsordninger
- Velferdspermisjoner med lønn
- Høyere overtidssatser enn loven
- Rett til å velge tillitsvalgt
- Rett til å forhandle lønn
- Rett til å delta i saker som berører de ansatte og deres arbeidsforhold
- Avtalefestet pensjon (AFP)
- Den femte ferieuken
-
Slik fungerer en tariffavtale Mange arbeidstakere har tariffavtale på sin arbeidsplass. Hvorfor er det viktig å ha en tariffavtale, og hvilke rettigheter gir den?
-
Myter om tariffavtaler Det er mange seiglivete myter om hva tariffavtaler er og innebærer; blant annet at du kan bli satt ned i lønn. Vi rydder opp i fem vanlige misoppfatninger.