YS går inn i meklingen med NHO med håp om løsning

Mandag formiddag starter meklingen mellom YS og NHO. YS krever økt reallønn på vegne av 20 000 medlemmer omfattet av dette lønnsoppgjøret. Kommer det til brudd, vil en streik ramme hardt i både busstransporten, oljenæringen og hotell- og restaurantbransjen. 

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud og riksmekler Mats Ruland
Tirsdag 1. april går fristen ut i meklingen mellom YS og NHO. Hvis YS-leder Hans-Erik SKjæggerud (t.v.) ikke har klart å komme til enighet med NHO, med bistand fra riksmekler Mats Ruland, blir det streik. Foto: Terje Bergersen

Tekst: Liv Hilde Hansen, YS
Foto: Terje Bergersen, Negotia

– Vi går inn i meklingen med håp om å komme fram til en god løsning med NHO, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud på vei inn i lokalene til Riksmekleren i Akersgata 45.

Klokken 10.30 lukket Riksmekler Mats Ruland dørene for pressen, og forhandlingsdelegasjonene til både YS og LO møter NHO i håp om å komme til enighet i årets mellomoppgjør.

Under meklingen skal partene ikke uttale seg, kun Riksmekleren. 

YS varslet fredag 28. mars plassfratredelse for drøye 1000 medlemmer i et mulig første streikeuttak. Varselet omfatter medlemmer innenfor oljenæringen, bussjåfører og ansatte i hotel- og restaurant, over hele landet.

Ingen Negotia-medlemmer er med i varselet om det første streikeuttaket.

YS krever at medlemmene får sin del av verdiskapingen

– For YS innebærer en god løsning rettferdig fordeling av den verdiskapingen medlemmene våre bidrar til hver eneste dag de er på jobb, sier Skjæggerud.

YS-lederen mener kravet om økt reallønn ikke bare er betimelig, men også moderat når store deler av næringslivet nå går så det suser.

– Den siste tiden har det kommet frem at flere ledere har bevilget seg lønnsøkninger på over 20 prosent. Da blir det vanskelig å tro arbeidsgiversiden på at bedriftene ikke har råd til å øke reallønna til de som jobber på gulvet, poengterer Skjæggerud.   

Er forberedt på å sette makt bak kravene

– Hvis vi mot formodning ikke blir enig med NHO innen meklingsfristen, er YS forberedt på å sette makt bak kravene. Da blir det arbeidskonflikt. Jeg håper streik ikke blir nødvendig, ikke minst av hensyn til publikum, men klarer vi ikke komme til enighet med hjelp av mekleren er det ingen vei utenom, forklarer han.  

Mandag 31. mars og tirsdag 1. april er satt av til meklingen. Fristen for å komme til enighet går ut klokken 24.00 natt til onsdag 2. april. 

Om lag 20 000 ansatte omfattet av meklingen, organisert i YS-forbundene Delta, Negotia, Parat, SAFE og Yrkestrafikkforbundet.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?