– Vi må tørre å ta kampen
– Vi må sette oss i respekt for å oppnå gjennomslag. Vi må vise at vi mener alvor, og tørre å ta kampen når vi blir utfordret, fastslo forbundsleder Eirik Bornø da han åpnet Negotias landsmøte fredag.
Tekst og foto: Terje Bergersen
Han løftet fram kjernen i det som kjennetegner en organisasjon som Negotia; å være et faglig fellesskap av arbeidstakere som står i solidaritet med hverandre og kjemper for bedre lønn, bedre arbeidsvilkår, og et trygt arbeidsliv.
– En mer krevende arbeidsgiverside
– Dette er faktisk viktigere enn noensinne, for vi lever i urolige tider hvor mange kjenner på utrygghet. Fagforeningene blir undergravd i mange land. Også her i lille Norge merker vi at vi møter en mer krevende arbeidsgiverside.
Negotia-lederen framholdt at Negotia må tørre å ta de nødvendige kampene i tiden framover.
– Vi må sette oss i respekt for å oppnå gjennomslag. Vi må vise at vi mener alvor, og tørre å ta kampen når vi blir utfordret. Vi må være forberedt på å ta saker hele veien om nødvendig. Og vi må være villig til å streike for å oppnå kravene våre.
– Vi må rett og slett rigge oss for en fight. Og det kan ikke vi i Negotia sentralt gjøre uten å ha med oss organisasjonen. Derfor har vi fokus på å involvere organisasjonen enda mer i tariffarbeidet. Det er også derfor vi er opptatt av å vokse, og få en sterkere stemme.
Ber om mandat til å utrede sammenslåing med Delta
I den kanskje viktigste saken på dette landsmøtets dagsorden ber forbundsstyret om landsmøtets tilslutning om å utrede en mulig sammenslåing med YS-forbundet Delta. De to forbundene har vært i samtaler om tettere samarbeid siden februar i år.
– Det blir spennende å høre deres refleksjoner om utredningen av en sammenslåing med Delta. Jeg tror at vi sammen kan gi medlemmene et enda bedre tilbud, og at det vil frigjøre tid og ressurser til å utvikle oss i takt med tiden, sa Bornø og understreket viktigheten av å få fakta på bordet.
– Jeg ser fram til et spennende utredningsarbeid, slik at vi kan få alle fakta på bordet og se nærmere på mulighetene og utfordringene en slik sammenslåing kan by på. Jeg håper landsmøtet vil gi oss muligheten til å gjøre det arbeidet.
Beslutninger for framtiden
Bornø minnet om at Landsmøtet er Negotias øverste besluttende myndighet, og at vedtakene som fattes her er bestemmende for organisasjonens prioriteringer.
– Det betyr at dere som er delegater her i dag, er valgt for å ta beslutninger for alle de 22.000 medlemmene i Negotia. På vegne av dem skal dere bestemme retningen for Negotias framtid. Det er et stort oppdrag, som jeg vet at dere tar på alvor. Jeg gleder meg til spennende samtaler og debatt, avsluttet Negotia-lederen.
Kompetanse og inkluderende arbeidsliv
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud la også turen innom Negotias landsmøte. I sin hilsningstale framhevet han den teknologiske utviklingen vi er inne i, og det tilsvarende behovet for utvikling av kompetanse.
– Teknologien vil overta mange av dagens oppgaver, og frigjøre hender. Det betyr at vi må komme i gang med utviklingen av ny kompetanse, og jeg vil i den sammenhengen vise til Kompetanseutvalget. NHO må følges opp og regjeringen må følges opp, sa Skjæggerud.
Han poengterte også at høstens store sak for arbeidslivspartene er å lande en ny avtale om inkludernde arbeidsliv – IA:
– 605 000 personer mellom 20 og 66 år står utenfor arbeidslivet. Vi har et utenforskap som må gjøres noe med. YS mener ikke at dagens sykelønnsordning er for raus, og vi aksepterer ingen endringer som slår beina under de svakeste. Men vi er åpne for dialog, og vi må bli enige om gode løsninger.
FAKTA:
Landsmøtet er Negotias øverste beslutningsorgan. Det består av rundt 80 delegater, det vil si tillitsvalgte fra klubb- og avdelingsapparatet, valgt gjennom de sju regionenes møter på vårparten. I tillegg er forbundsstyret og komitémedlemmer på plass, mange av de ansatte i administrasjonen, pluss inviterte gjester. Totalt har møtet om lag 130 deltakere.
De vanlige sakene på landsmøtets dagsorden er behandling av årsberetning, regnskap, budsjett og vedtektsendringer. Dessuten oppfølging av målene i strategisk plan og politisk plattform for perioden 2024-2026. Spesielle saker på årets møte er spørsmålet om utredning av sammenslåing med YS-forbundet Delta samt framtidig organisasjonsstruktur.