Likestilling og diskriminering
Er det greit å miste jobben fordi man er gravid? Bør arbeidsgivere tilby et eget bønnerom? Hvordan kan arbeidsgivere drive systematisk likestillingsarbeid?
Likestillings- og diskrimineringsloven har til formål å fremme likestilling og hindre diskriminering på alle samfunnsområder. I tillegg forbyr arbeidsmiljøloven diskriminering i arbeidslivet på grunn av politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon, midlertidig- eller deltidsansettelse og alder.
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO)
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har som hovedoppgave å fremme likestilling og bekjempe diskriminering.
Alle kan henvende seg til LDO, enten du er blitt utsatt for diskriminering selv, vil bistå noen som har opplevd diskriminering, eller du søker informasjon om rettigheter og plikter. Man kan også henvende seg til LDO med tips om saker du mener de bør engasjere seg i.
De fleste henvendelser til ombudet omhandler arbeidslivet.
Her er noen aktuelle tema:
Etter likestillings- og diskrimineringslovens §§ 26 og 26a, er alle arbeidsgivere i Norge pålagt å jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering.
Dette arbeidet skal gjøres etter en bestemt arbeidsmetode som er spesifisert i lovteksten, og de skal redegjøre for hvordan de har oppfylt denne plikten, i tillegg til å redegjøre for tilstanden for kjønnslikestilling i virksomheten. Dette er Aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP).
En viktig del av arbeidet med å sikre likestilling på arbeidsplassen, skjer når man rekrutterer.
LDO er opptatt av at gode rekrutteringsprosesser både sikrer rett person på rett plass i tillegg til at det vil sørge for mangfold. Derfor sier vi ofte at «god rekruttering er likestilt rekruttering».
I arbeidslivet er alle parter opptatt av lønns- og arbeidsvilkår.
I diskrimineringssammenheng er tema som likelønn, deltid, alder og karriereutvikling sentrale.
Hvis du har nedsatt funksjonsevne har du rett på egnet individuell tilrettelegging ved behov, både på arbeidsplassen og i en ansettelsesprosess.
Det kan for eksempel være tilrettelegging av arbeidstid, arbeidsoppgaver eller tilrettelegging av fysisk art.
Norge er et flerreligiøst samfunn, og arbeidsgivere må ta hensyn til at ulike religioner og livssyn er representert på en arbeidsplass.
Både myndigheter, organisasjoner og arbeidsgivere har ansvar for å tilpasse dagens ordninger på norske arbeidsplasser til en ny virkelighet. Myndighetene har tilpasset lovgivningen slik at arbeidstakere som ikke tilhører den norske kirke, kan ta ut permisjon ved høytider. Arbeidsgiveren bør også ha et blikk på religion i interne rutiner.
Gravide og folk i foreldrepermisjon har et sterkt vern mot diskriminering i arbeidslivet. Dette gjelder blant annet i rekruttering, ved forfremmelse og når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår.
På siden i lenken under finner du informasjon om hvordan du kan fremme likestilling og hindre diskriminering av gravide og ansatte i foreldrepermisjon på din arbeidsplass.
Seksuell trakassering på arbeidsplassen
Ansatte har rett til et trygt arbeidsmiljø uten seksuell trakassering.
Med trakassering menes handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har som formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende.