Ferie og feriepenger
Alle arbeidstakere har rett på ferie.
Ferieloven gir deg rett til 25 virkedager ferie hvert år. Lørdag regnes som virkedag, og du har derfor rett på ferie i fire uker + én dag etter loven. Arbeidstakere i virksomheter som er bundet av Negotias tariffavtaler har krav på fem ferieuker (30 virkedager) per år. Fra og med det året en arbeidstaker fyller 60 år, har vedkommende rett på en ekstra ferieuke.
Her har vi samlet de viktigste reglene knyttet til ferie og feriepenger:
Hvordan beregnes egentlig feriedager for deg som jobber deltid? Kan du velge å kun ta ut ferie de dagene du normalt skulle vært på jobb, eller anses du for å avvikle ferie også de dagene du vanligvis har fri? Vi forklarer reglene.
Utgangspunktet er at retten til full ferie gjelder for alle, uavhengig av stillingsstørrelse. Praktiserer bedriften fem uker ferie, har altså arbeidstaker krav på fem uker ferie selv om vedkommende har en deltidsstilling.
Det er likevel slik at fridager som faller innenfor ferien også regnes som feriedager. Dette følger av ferieloven § 5. La oss ta et eksempel: En arbeidstaker i 60 % stiling jobber normalt tre dager i uken og tar ut én uke ferie. Vedkommende vil da ha brukt opp en hel ferieuke (seks virkedager) og ikke bare tre feriedager.
Tas ferien ut i enkeltdager og ikke hele uker, må man regne antall feriedager basert på hvor mange dager arbeidstaker normalt jobber en arbeidsuke. Jobber arbeidstaker tre dager i uken, vil vedkommende med fem ukers ferie ha 15 enkeltdager til disposisjon (5 uker x 3 dager).
På denne måten blir den totale ferieperioden den samme for alle, uansett stillingsbrøk. Hvis kun arbeidsdager, og ikke fridager, skulle blitt regnet som brukte feriedager, ville arbeidstakere som arbeider deltid oppnå mye lengre friperioder enn arbeidstakere som arbeider fulltid.
Etter ferieloven skal arbeidsgiver gi arbeidstaker mulighet til å komme med sine ferieønsker i god tid før ferien skal avvikles. Blir dere ikke enige er det i utgangspunktet arbeidsgiver som bestemmer ferietidspunktet.
Arbeidstaker kan likevel kreve å få avvikle tre uker sammenhengende ferie i løpet av hovedferieperioden, som er fra 1. juni til 30. september. Arbeidstaker kan også kreve at restferien etter loven (7 virkedager) gis samlet innenfor ferieåret. Det samme gjelder den femte ferieuken etter Negotias tariffavtaler.
Som hovedregel kan du kreve å få vite når du skal ta ferie senest to måneder på forhånd.
Når du har ferie har du fri fra arbeidet, og derfor trekkes arbeidstaker i lønn for feriedager. Feriepengene opptjent året før er ment å dekke dette lønnsbortfallet.
Ferielovens formål er å sikre at arbeidstakere får årlig feriefritid, og oppstiller derfor en plikt for arbeidstaker til å avvikle all ferien sin hvert år. Arbeidsgiver har ansvar for å sørge for at dette skjer.
Det gjøres likevel unntak for de tilfellene der feriepengene opptjent året før ikke dekker lønnsbortfallet ved feriefraværet. Da kan arbeidstaker som hovedregel motsette seg full ferieavvikling, med mindre bedriften holder stengt.
Arbeidsgiver og arbeidstaker kan inngå skriftlig avtale om overføring av feriedager, men ferieloven setter noen begrensninger.
Arbeidsgiver og arbeidstaker har anledning til skriftlig å inngå avtale om overføring av ferie, men det foreligger noen begrensninger. Etter ferieloven kan det inngås avtale om overføring av inntil 12 virkedager ferie til neste år. Lørdag regnes som virkedag, og derfor utgjør dette to uker. Mest vanlig er fem dagers uke (grunnet lørdagsfri), og derfor vil overføring etter ferieloven være 10 arbeidsdager.
I tillegg kan de fire ekstra tariffestede feriedagene overføres. Med andre ord: Er du omfattet av en av Negotias tariffavtaler kan det dermed totalt avtales overføring av 14 virkedager ferie til neste ferieår – 10 virkedager etter ferieloven (ved 5 dagers arbeidsuke) og 4 virkedager etter tariffavtalen.
Hvis du har feriedager til gode ved årets slutt, som ikke er avtalt overført, er det likevel ikke slik at denne ferien faller bort. All lovfestet ferie som ikke er avviklet ved utløpet av ferieåret skal automatisk overføres til neste år.
Etter ferieloven skal ferien tas ut i fritid, ikke i penger. Det er med andre ord ikke lov å stryke lovbestemte feriedager og erstatte disse med lønn. Feriedager skal avvikles, eventuelt overføres til neste kalenderår.
Unntaket er den tariffestede ferien på fire dager som ikke er regulert etter ferielovens bestemmelser. Denne kan eventuelt erstattes med lønn hvis arbeidsgiver og arbeidstaker er enige om dette.
Hva skal til for å få ferien utsatt?
- Du blir syk før den avtalte ferien har startet, eller syk underveis i ferien.
- Du må være 100 prosent arbeidsufør, dvs. at delvis sykemeldte ikke kan kreve utsettelse.
Hvor mye ferie kan utsettes?
- Hvis du blir syk før ferien kan du kreve hele ferien utsatt.
- Hvis du blir syk i løpet av ferien kan du kreve å få utsatt det antall feriedager du har vært syk.
Hvordan går man fram for å utsette ferien?
- Du må aktivt fremme et krav om å utsette ferien, dette er ikke noe som skjer automatisk.
- Sykdommen må dokumenteres med legeerklæring.
Når må kravet om utsettelse framsettes?
- Blir du syk før ferien, må du kreve utsettelse senest siste arbeidsdag før ferien skulle startet.
- Blir du syk i løpet av ferien må du kreve utsettelse så snart som mulig etter at du er tilbake i arbeid.
Når arbeidsforholdet skal avsluttes er det mange arbeidstakere som lurer på om de kan kreve å ta ut ferie i oppsigelsestiden eller om arbeidsgiver kan pålegge dem dette. I den sammenheng oppstår også spørsmålet om feriedager som ikke er brukt opp blir utbetalt når man slutter. Vi gir deg svaret på hvilke regler som gjelder.
Kan arbeidstaker kreve å ta ferie?
Mange arbeidstakere kan ha et ønske om å avvikle ferie i oppsigelsestiden sin. Dette er selvsagt noe arbeidstaker kan be om, men arbeidsgiver kan i utgangspunktet la være å innvilge dette ferieønsket. Regelen om at arbeidsgiver har det siste ordet hvis partene ikke blir enige om ferietidspunktet gjelder nemlig også i oppsigelsestid.
Arbeidstaker kan likevel kreve å ta ut ferie i oppsigelsestiden hvis dette er nødvendig for å få avviklet ferie innenfor de lovbestemte ferieperiodene, det vil si innenfor hovedferieperioden (1. juni – 30. september) og ferieårets slutt (31. desember).
Kan arbeidsgiver pålegge ferie?
Når det gjelder arbeidsgivers adgang til å pålegge arbeidstaker å ta ut ferie i oppsigelsestiden, skiller ferieloven mellom oppsigelse gitt av arbeidsgiver og oppsigelse fra arbeidstaker.
Hvis du blir oppsagt av arbeidsgiver, kan ikke arbeidsgiver pålegge deg å ta ut ferie i oppsigelsestiden hvis denne er kortere enn tre måneder. Er oppsigelsestiden derimot tre måneder eller mer, kan arbeidsgiver, innenfor rammene i ferieloven, kreve at du avvikler ferie i oppsigelsestiden.
Hvis du selv sier opp, får ikke dette noen innvirkning på ferieavviklingen. Det er de alminnelige reglene for fastsetting og avvikling av ferie som gjelder, også i oppsigelsestiden. Det betyr at arbeidsgiver vil kunne bestemme at du skal avvikle ferie i oppsigelsestiden, innenfor de grenser som følger av ferieloven.
Merk at ferie som allerede er fastsatt skal avvikles som planlagt, og kan ikke endres av arbeidsgiver på grunn av oppsigelsen uten at arbeidstaker samtykker til dette.
Hva med feriedager til gode?
Hvis du ikke har avviklet all lovbestemt ferie for inneværende år før du slutter, og begynner hos ny arbeidsgiver før 1. oktober samme år, kan resterende feriedager tas ut hos ny arbeidsgiver.
Det følger nemlig av ferieloven at arbeidstaker som tiltrer stilling senest 30. september har rett til full ferie hos ny arbeidsgiver, men slik at ferie som allerede er avviklet hos tidligere arbeidsgiver kommer i fradrag.
Har du feriedager til gode som du tidligere har blitt trukket i lønn for, har du rett til å få tilbakebetalt lønnstrekket for de ikke-avviklede feriedagene.
Verdt å vite om ferie og feriepenger
- Ferieloven gir alle arbeidstakere rett på 4 uker + 1 dag ferie. Negotia sine tariffavtaler gir rett på 5 uker ferie.
- Satsen for feriepenger er 10,2 % eller 12 % med 5 uker ferie.
- Feriepenger skal som hovedregel betales ut når ferien faktisk avvikles. Det kan likevel avtales at feriepengene betales ut samlet, for eksempel i juni måned.
- Under langvarig sykdom opptjenes feriepenger fra NAV i 48 dager.
- Arbeidstaker som tiltrer hos ny arbeidsgiver etter 30. september i ferieåret vil maksimalt ha krav på en uke ferie.