Treparts klimaavtale skal kutte industriutslipp

Torsdag 9. januar signerte representanter for arbeidslivspartene i prosessindustrien og myndighetene en avtale om utslippskutt. Negotia var med.

Klimapartnerskapsavtalen i boks. Fra venstre: Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, Harald Solberg (Norsk Industri), næringsminister Cecilie Myrseth, Frode Alfheim (Styrke), Kine Asper Vistnes (Fellesforbundet), Elisabet Haugsbø (Tekna), Kjetil Lein (NITO) og Trond Vegard Sæle (Negotia).

Tekst og foto: Terje Bergersen

Stedet som var valgt ut for den formelle avtaleinngåelsen var Dynea i Lillestrøm, en industribedrift med stolte tradisjoner og som i dag er en ledende leverandør av lim til trebearbeidende industri i Europa, med salg også til Asia, Afrika og Amerika.

Klimamål og arbeidsplasser

Til stede var både næringsminister Cecilie Myrseth og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Avtalepart for arbeidsgiversiden er NHOs landsforening Norsk Industri, og for arbeidstakerne Fellesforbundet, Forbundet Styrke, NITO, Tekna og Negotia. Alle var samlet hos Dynea for avtalesignering en snau morgentime den gråkalde januar-torsdagen.

«Avtale om klimapartnerskap med prosessindustrien» er den tredje avtalen av denne typen regjeringen har inngått. De to øvrige – med maritim næring og fiskerinæringen samt byggenæringen – kom på plass forrige halvår. Som faktorer for å oppnå de ønskete resultatene peker tekstinnholdet blant annet på god koordinering, gode beslutninger og forutsigbarhet om rammevilkår for grønn omstilling.

Næringsminister Myrseth mener partssamarbeidet er en god plattform både for å nå fastsatte klimamål og sikre arbeidsplasser.

– Dette partnerskapet er en milepæl og viser at vi kan oppnå resultater sammen. Ved å møtes jevnlig kan vi bedre vurdere og justere virkemidlene for å sikre at vi når våre klimamål. Samtidig handler dette om å utvikle den industrien vi har og sikre arbeidsplasser i lokalsamfunn over hele landet, også i framtiden, sier Myrseth.

Gjensidig forpliktende

Negotia har medlemsgrupper i en lang rekke virksomheter tilhørende prosessindustrien. Det var 1. nestleder Trond Vegard Sæle som signerte avtalen på vegne av forbundet. Han understreker at Norske virksomheter i denne kraft- og ressurskrevende bransjen er langt framme når det gjelder klimavennlig produksjon, men at det fortsatt kan gjøres mer.

– Som det står i avtalen er flere norske bedrifter innen prosessindustrien allerede verdensledende på klima- og ressurseffektivitet. Men, skal vi nå målet om et lavutslippssamfunn i 2050, må utslippene reduseres ytterligere. Derfor er det viktig med en forpliktende avtale som denne, hvor vi kan strekke oss etter målene i fellesskap, sier Negotias 1. nestleder Trond Vegard Sæle.

Klimapartnerskapsavtalen gjelder fra signeringsdatoen 9. januar, og løper ut 2030. Den skal følges opp av departementene, og det legges opp til at partene skal møtes tre til fire ganger i året. Partene skal oppdatere hverandre på handlinger som er gjennomført, resultater som er oppnådd siden forrige møte, og hva som trengs for å oppnå videre resultater.

– Vi trenger industriarbeidsplasser her i landet, og det er et mål at produksjonen både er ren og konkurransedyktig. Vi er stolte over å ha bidratt til å få på plass denne avtalen. Dette er et godt eksempel på at et velfungerende trepartssamarbeid mellom arbeidslivspartene og myndighetene, kan bidra til resultater som er til beste for alle, sier Trond Vegard Sæle.

FAKTA
Prosessindustrien er en stor eksportnæring i Norge. Den består av bedrifter som driver med blant annet metallutvinning, treforedling, kjemisk industri, sementproduksjon og mye annet. Den er kjent som en kraftkrevende bransje, og rensing av utslippene og gjenvinning av restenergi fra produksjonen er sentrale faktorer i miljøarbeidet.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?