Arbeidsgivers styringsrett og dens begrensninger

Har du sittet i møter med ledelsen og fått høre at det som skal bestemmes er innenfor arbeidsgivers styringsrett? Har du opplevd at arbeidsgiver sier: «dette kan vi bestemme, ene og alene?». Jo da, arbeidsgiver har selvfølgelig styringsrett, men det er mange forhold som begrenser denne.

I et arbeidsforhold stiller du som ansatt din arbeidskraft til disposisjon for arbeidsgiver, og som gjenytelse får du lønn. Det er et under- og overordningsforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, hvor arbeidsgiver som utgangspunkt har rett til å bestemme og arbeidstaker har en lydighets- og lojalitetsplikt. Denne retten for arbeidsgiver til å bestemme kalles «arbeidsgivers styringsrett». 

Styringsretten defineres gjerne som retten til å lede, fordele, organisere og kontrollere arbeidet, samt retten til å ansette og si opp. Den er ikke nedfelt i arbeidsmiljøloven, men er såkalt ulovfestet. Det er rettspraksis som har trukket opp grensene for hvor vid den er. 

I utgangspunktet høres kanskje styringsretten veldig vid ut, men det er klare begrensninger i hva arbeidsgiver kan gjennomføre ved å vise til styringsretten. Både lover og forskrifter, tariffavtaler og arbeidsavtalen vil begrense arbeidsgivers styringsrett. 

Nedenfor skal vi blant annet ved bruk av noen enklere eksempler se nærmere på hvordan lover og avtaler begrenser styringsretten.

Lover og forskrifter

For det første begrenses styringsretten av lover og forskrifter. La oss ta et eksempel: 

Hvis et medlem kommer til deg og sier at arbeidsgiver ønsker innsyn i medlemmets e-post, så blir spørsmålet hva lovverket sier om adgangen til dette. Her er det Arbeidsmiljøloven § 9-5 og forskrift om arbeidsgivers innsyn i e-post, som beskriver de aktuelle reglene. Det er strenge krav til i hvilke tilfeller og på hvilken måte innsyn i e-post kan skje, og arbeidsgiver kan ikke fritt bestemme når innsyn skal foretas og eventuell fremgangsmåte. 

Et annet eksempel er hvis arbeidsgiver ønsker å bruke styringsretten til å innføre gjennomsnittsberegning eller fleksitidsordning på bedriften. Kan arbeidsgiver ensidig bestemme at det skal innføres? Nei, for etter Arbeidsmiljøloven § 10-5, så kreves det avtale med den enkelte arbeidstaker eller avtale med de tillitsvalgte.  

Et tredje eksempel kan vi hente fra ferieloven. Den sier at arbeidstakere over 60 år har krav på en ekstra ferieuke i året. Arbeidsgiver kan derfor ikke ved å bruke styringsretten bestemme at eldre arbeidstakere i din bedrift skal nektes å ta ut denne uken med ferie.  

Altså: Lovverket setter begrensninger på hva arbeidsgiver ensidig kan bestemme i kraft av styringsretten. 

Tariffavtalen

Styringsretten begrenses også av tariffavtalene i bedrifter hvor de er gjort gjeldende. Tariffavtalen består av Hovedavtalen, overenskomsten og eventuelle særavtaler.  

Arbeidskontrakten 

Arbeidskontrakten som inngås mellom arbeidsgiver og den enkelte arbeidstaker begrenser også arbeidsgivers styringsrett. Her kan det på individuell basis være avtalt bedre rettigheter enn det som allerede fremgår av overenskomsten og eventuelle særavtaler, for eksempel en ekstra ferieuke i året.  

Oppsummering 

Oppsummert betyr det vi har gjennomgått at arbeidsgivers styringsrett har mange begrensninger. Derfor liker gjerne vi på arbeidstakersiden å omtale det reelle omfanget av arbeidsgivers styringsrett som «restkompetansen». 

Arbeidsgivers styringsrett

Dersom det ikke er tariffavtale på bedriften, vil rammen for arbeidsgivers styringsrett være videre, men selvfølgelig fortsatt begrenset av lovverket og arbeidskontraktene.  

Fordi lover, tariffavtaler og arbeidsavtalen begrenser arbeidsgivers styringsrett, er det viktig å ha god oversikt over hvilke regler og avtaler som gjelder på din bedrift. Hva kan arbeidsgiver ensidig bestemme i kraft av styringsretten? Hvilke pålegg eller krav om endringer av lønns- og arbeidsvilkår faller utenfor rammen av styringsretten? 

Er du i tvil om forhold knyttet til arbeidsgivers styringsrett, anbefaler vi at du tar kontakt med arbeidslivsavdelingen i Negotia for råd og veiledning. 

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?