Negotias medlemmer i NITO vant retten til å streike for tariffavtale

Da Negotia krevde tariffavtale med AFP for sine medlemmer i fagforeningen NITO, svarte NITO med å saksøke Negotia for brudd på fredsplikten. Arbeidsretten avviste søksmålet i sin domsslutning torsdag 3. oktober og gir dermed Negotia full seier.

Negotia er glad for at arbeidsretten har slått fast at også NITOs ansatte har organisasjonsfrihet. Foto fra arbeidsretten, fra venstre: Advokat Oddvar Lindbekk, advokat Kristoffer Heitmann, forbundsleder Eirik Bornø og advokat Thea Wessel Jørgensen.

– NITO valgte å saksøke Negotia etter at vi ba om tariffavtale og AFP for våre medlemmer. Vi er glad for at Arbeidsretten slår fast at også NITOs ansatte har organisasjonsfrihet. NITOs praksis med å melde alle ansatte inn i husforeningen automatisk har vært ulovlig, sier Eirik Bornø, forbundsleder i Negotia.

Arbeidsretten har gitt Negotia medhold i at de ansatte omfattet av plassoppsigelsen i forbindelse med tariffavtalekravet, ikke er bundet av fredsplikt. Blant organisasjonsfrihetens sentrale elementer er arbeidstakerens rett til fritt å velge å være organisert og til å velge hvilken forening man vil slutte seg til. 

– Ved å avvise Negotias krav om tariffavtale nekter NITOs ledelse sine ansatte det de selv krever ute på bedriftene for sine egne medlemmer hver dag. Nå må NITO-ledelsen feie for egen dør, sier Bornø.

Dommen fra Arbeidsretten fastslår at en arbeidsgiver ikke selv kan bestemme hvor deres ansatte skal være organisert – med den følge at de ansatte senere ikke kan kreve tariffavtale gjennom et selvvalgt forbund.

– Vi vil kjempe videre for å sikre våre medlemmer i NITO tariffavtale og AFP – og streike for det om vi må, sier Negotia-leder Eirik Bornø.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?