Arbeidstid og overtid
Arbeidstid er den tiden du står til disposisjon for arbeidsgiver, men hva regnes som overtidsarbeid, og når skal ansatte få overtidstillegg?
Arbeidsmiljøloven (AML) gjelder som hovedregel for alle som er ansatt hos en arbeidsgiver. Reglene om arbeidstid gjelder alle ansatte unntatt arbeidstakere med ledende eller særlig uavhengig stilling. Tariffavtaler vil ofte inneholde bedre bestemmelser om arbeidstid for arbeidstakerne, som må følges for de virksomheter som er bundet av disse.
Arbeidstid er den tiden arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver.
Det er grenser for arbeidstidens lengde, når vi kan jobbe og når vi har krav på pauser. Du finner disse bestemmelsene i arbeidsmiljølovens kapittel 10 Arbeidstid. Mange har avtalt bedre ordninger enn loven, gjennom tariffavtaler eller arbeidsavtaler. Et eksempel på dette er den alminnelige arbeidstiden. Loven setter en grense på 40 timer per uke for den alminnelige arbeidstid, mens de fleste tariffavtaler setter en grense på 37,5 timers uke. Den alminnelige arbeidstiden skal fremgå av din arbeidsavtale.
Det er en del unntak fra bestemmelsene om arbeidstid i arbeidsmiljøloven. Du finner mer informasjon om ansettelser på Compendia sine sider. Tjenesten krever innlogging.
Du finner også nyttig informasjon på Arbeidstilsynets nettside.
Overtidsarbeid kan kun pålegges når det er et særlig og tidsavgrenset behov for det. Det betyr at det ikke er tillatt å gjennomføre overtidsarbeid som en fast ordning.
Bestemmelser om overtid er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-6 og som oftest også i tariffavtale, arbeidsavtale eller annen avtale.
Verdt å vite om overtid
- Overtid er ofte regulert i tariffavtale eller annen avtale mellom partene.
- Arbeidstakere plikter i utgangspunktet å utføre pålagt overtidsarbeid
- Etter arbeidsmiljøloven skal overtidstillegget være minst 40 % av den ordinære lønnen. Etter Negotias tariffavtaler er tillegget 50 % eller 100 % avhengig av tidspunktet det arbeides på.
Pålagt overtidsarbeid kan etter arbeidsmiljøloven i utgangspunktet ikke overstige 10 timer i løpet av sju dager, 25 timer i løpet av fire sammenhengende uker og 200 timer i løpet av en periode på 52 uker. For virksomheter som er bundet av tariffavtale kan rammen for tillatt overtidsarbeid utvides ved avtale med tillitsvalgt. Det samme gjelder etter tillatelse fra Arbeidstilsynet.
Du finner mer informasjon om overtid på Compendia sine sider. Tjenesten krever innlogging. Du finner også informasjon om overtid på Arbeidstilsynets faktaside om overtid
-
Fleksitidsavtaler Har dere fleksitid eller ønsker dere å få fleksitid i bedriften?
-
Når er reisetid arbeidstid? Skal tiden du bruker på arbeidsreiser anses som arbeidstid? Og har du krav på kompensasjon for reisetiden?
-
Avtaler om arbeidstid Her får du noen praktiske tips angående utvidet overtid og fleksitid eller gjennomsnittsberegning av arbeidstiden.