Negotia vil ha tydeligere fokus på norske arbeidsplasser i satsingen på havvind
– Regjeringens ambisjon for havvind ikke er ambisiøs nok når det gjelder utvikling av næring og arbeidsplasser i Norge, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen.
Sammen med arbeidstakerorganisasjonene NITO og Lederne har Negotia har nylig besvart regjeringens høring om konsesjoner og tildelingsmodell for bygging og drift av vindkraftverk til havs.
– Norge har teknologien og kunnskapen
Negotia har over tid pekt på at Norge har teknologien og kunnskapen som skal til for å iverksette produksjon av flytende havvind og ta en ledende global posisjon på dette området.
– Norges solide erfaring fra offshore, subsea og shipping har bidratt til teknologiutvikling i verdensklasse som er nødvendig for havvindproduksjon. Derfor savner vi en mer offensiv linje fra regjeringen som sørger for at havvindsatsingen gir utvikling av næring og arbeidsplasser i Norge, sier Paulsen.
I høringssvaret som ble sendt Olje- og energidepartementet 20. august, framhever de tre forbundene blant annet disse momentene:
- Sørge for at havvind bidrar til omstilling og videreutvikling av den høye kompetansen som er utviklet i tilknytning til olje og gass i Norge.
- Satsingen på havvind i Norge vil også være svært velkomment for en maritim næring i krise gjennom økt etterspørsel etter spesialiserte fartøy til dette.
- I tilknytning til konsesjonsprosessene må det legges vekt på betydningen av å utvikle et hjemmemarked.
Styrket kompetansebygging
Regjeringen foreslår nye regler og krav i forbindelse med tildeling av konsesjoner til næringsaktører knyttet til havvindsprosjekter; blant annet på teknisk kompetanse, finansiell kapasitet og krav til helse, miljø og sikkerhet.
– Vi støtter i hovedsak regjeringens forslag til utforming av forskrifter for konsesjonstildeling, men presiserer også her at kravene bør utformes på en slik måte at norske leverandører kan være med i konkurransen. Dessuten må de høye kravene til kompetanse og teknologi også følges opp av en styrket satsing på kompetansebygging, sier Negotia-lederen og viser til disse innspillene gitt i høringssvaret:
- Få ned kostnaden på flytende havvind gjennom støtte til teknologiutvikling.
- Styrke utdanningsinstitusjonene slik at det utdannes relevant kompetanse.
- Støtter at nettutbygging bekostes av utbygger, og at Statnett får operatøransvar.
- Rask tidsplan for å sikre at Norge kan opprettholde sin posisjon som ledende innen flytende havvind, og at norske bedrifter kan være konkurransedyktige og ta internasjonale markedsandeler.